Harta site-ului
Ajutor
A T E N Ț I E Lăcusta Caliiptamus Italicus !!!
A T E N Ț I E Lăcusta Caliiptamus Italicus !!!

Prin prezenta, Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Chișinău/ Ialoveni/ Strășeni/ Criuleni/ Dubăsari (DTSA), Va înștiințează că în unele raioane din nordul Republicii Moldova, s-a semnalat, zilele acestea, prezenţa Lăcustei Caliiptamus Italicus.
Lăcusta italiană
Corpul unui adult este de dimensiuni medii: mascul - 14-28 mm și femela - 21-41 mm lungime. Elitre bine dezvoltate, cu nervuri rare, ajung la 10-22 mm la masculi și 14-32 mm la femele. Aripile posterioare sunt puțin mai scurte decât elitrele și destul de înguste. Femoralele posterioare sunt destul de groase și scurte (lungimea femurului este de 3,2–3,8 ori lățimea maximă).
Este o insectă polifagă, atacă diverse specii de plante cultivate și spontane. Aceasta preferă cerealele, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele furajere etc. Atacă părțile aeriene ale plantelor și în perioada invaziilor pot distruge culturile, lăsând intacte numai tulpinile ce sunt mai groase și tari. Se dezvoltă în habitate calde și uscate, cu acoperire de vegetație rară, cum ar fi pajiști și stepe stâncoase, cariere vechi, gropi de pietriș, zone presărate cu stâncă de lângă râuri. Apare în mod normal la densități mici în pajiști rare, netulburate, dar dispare atunci când terenul este cultivat.
În aceste condiţii, devin absolut necesare tratamentele chimice cu aplicarea produselor de uz fitosanitar, care manifestă rezistenţă la temperaturile caniculare. Astfel, e nevoie de efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice, asigurând respectarea strictă a termenelor de aşteptare. 
În cazul depistării unei invazii de organisme dăunătoare, în particular a Lăcustei italiene,  imediat de  informat privind prezența dăunătorului și a măsurilor întreprinse pe adresa electronică, sectiafitosanitara.centru@ansa.gov.md.
Consultații suplimentare la acest capitol puteți primi la  tel: 024820999 023722354
Sperăm la o colaborare eficientă
Cu respect:  Secția control protecția plantelor, semințe și material săditor.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

A T E N Ț I E Lăcusta Caliiptamus Italicus !!! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta